میراث فرهنگی اصفهان: تَرکهای مسجد جامع ربطی به فرونشست ندارد
شناسه خبر: 110147 سرویس: استانها
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: تَرکهای موجود در برخی از بناهای تاریخی با توجه به بافت خشتی و آجری آنها جزو ترکهای طبیعی هستند اما این بدین معنا نیست که نسبت به احتمال فرونشست در ابنیه تاریخی بیتفاوت هستیم.
علیرضا ایزدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، پیرامون اقدامات سازمان میراث فرهنگی برای بررسی وضعیت بناهای تاریخی در حوزه فرونشست، اظهار داشت: فرونشست یکی از دغدغههای اصلی در همه حوزههای شهری، میراث فرهنگی و غیره است و جزو نگرانیهایی است که مسئله آب در ایجاد آن نقش موثری دارد.
وی افزود: وضعیت توپوگرافی اصفهان و نقش حیاتی زایندهرود در این منطقه بدون شک یکی از عوامل اصلی فرونشستهای احتمالی خواهد بود، استحصال بیرویه آب از منابع زیرزمینی و تخلیه آبخوانها و سفرههای زیرزمینی در کنار تغییر وضعیت اقلیمی منطقه مرکزی ایران در ایجاد فرونشست نقش پررنگی دارد.
کمبارشی، تخلیه سفرههای زیرزمینی و آبخوانها و خشکی زایندهرود،دلایل اصلی فرونشست هستند
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان وضعیت کمبارشی حاکم بر استان در سالهای اخیر و خشک شدن زایندهرود را یکی دیگر از دلایل فرونشست در اصفهان دانسته و تصریح کرد: زایندهرود به عنوان شاهرگ حیاتی اصفهان منبع تغذیه و عمران و آبادانی باغات اصفهان قدیم هم بوده و بر اساس شواهد تاریخی زایندهرود و مادیهای منشعب از آن اصفهان را تبدیل به یک باغشهر دارای رونق اقتصادی میکند.
وی یادآور شد: بر اساس وضعیت توپوگرافی منطقه از کوه صفه تا دست اصفهان، میزان خاک موجود و تخلیه سفرههای زیرزمینی و آبخوانها در این منطقه یکی دیگر از عوامل ایجاد فرونشست است.
فرونشست به ابنیه تاریخی نرسیده است
ایزدی با تاکید بر اینکه بر اساس پایشهای انجام شده، تاکنون فرونشست به ابنیه تاریخی آسیبی وارد نکرده است، بیان کرد: البته این بدان معنا نیست که ابنیه تاریخی در خطر نیستند و میدانیم که در نواحی شمالی اصفهان شواهدی از فرونشست وجود دارد و با وجود فاصلهای که بین این ناحیه و آثار تاریخی اصفهان، هیچ تضمینی وجود ندارد که فرونشست به ابنیه تاریخی نرسد.
وی با اشاره به جلسه سازمان میراث فرهنگی به موسسه ژئوفیزیک و کارشناسان حوزه فرونشست، گفت: خوشبختانه در حال حاضر شواهدی دال بر فرونشست حول بناهای تاریخی وجود ندارد اما این به معنی کنار گذاشتن پایش ابنیه تاریخی نیست و قرار است که ظرف یک الی دو ماه آینده تعدادی دستگاه جیپیاس را در ابنیه تاریخی نصب شوند تا شرایط بناها به صورت شبانهروزی پایش شوند.
ترکهای مسجد سید و مسجد جامع اطیب ناشی از فرونشست نیستند
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گرشگری و صنایع دستی استان با تاکید بر اینکه ترکهای موجود در برخی از بناهای تاریخی ربطی به فرونشست ندارند، گفت: ترکهای موجود در برخی از بناهای تاریخی با توجه به بافت خشتی و آجری آنها جزو ترکهای طبیعی هستند اما این بدین معنا نیست که نسبت به احتمال فرونشست در ابنیه تاریخی بیتفاوت هستیم و پایش این بناها با ابزارهای روز ادامه خواهد داشت تا بتوانیم با اطمینان خاطر بیشتر نسبت به ابنیه تاریخی پیش برویم.
وی در واکنش به تصاویر ترکهای فرونشست در مسجد سید اصفهان گفت: این موارد باید به متخصصان واگذار شوند؛ بر اساس پایشهای سازمان میراث فرهنگی که حضور متخصصان سازه انجام میشود، ترکهای مسجدسید و مسجد جامع اطیب به خاطر فرونشست نیست اما باز هم تاکید میکنم این بدان معنا نیست که فرونشست به سراغ بناهای تاریخی نخواهد آمد چون روند اتفاقات شمال شهر اصفهان حتی به ساختمانهای نوساز هم آسیب زده و به همین دلیل اطمیان خاطری وجود ندارد که اتفاقی برای ابنیه تاریخی رخ ندهد.
ایزدی ادامه داد: ترکهایی که در مسجد جامع وجود دارد به دلیل اشتباه در حوزه کفسازی آن منطقه ایجاد شده است؛ درمورد سازه مسجد امام نیز نگرانیهایی وجود داشت که با پایش انجام شده مشخص شد که فعلاً در حوزه فرونشست مشکلی نداریم.
اقدامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه فرونشست
وی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درمورد اقدامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه فرونشست متذکر شد: ما به نظر متخصصان این عرصه نیاز داریم و کارشناسان این حوزه پس از بازدید میدانی از ابنیههای تاریخی، بر اساس شواهد موجود اعلام کردند که فرونشست به فاصله یک کیلومتری ابنیه تاریخی پیش رفته است و همه این موراد به وزارتخانه انتقال داده شده و برای نصب دستگاههای مورد نیاز با تهران در تعامل هستیم.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان افزود: درمورد پدیدههای نگران کننده در کف رودخانه زایندهرود برای پلهای تاریخی به ویژه سیو سهپل و پل خواجو هم امیدواریم با بررسیهای بیشتر و تزریق اعتبارات، بتوانیم درمورد استحکامبخشی اقدامات موثرتری انجام دهیم.