چالشهای وام ودیعه مسکن؛ از سود بالا تا سنگ اندازی بانکها
شناسه خبر: 116431 سرویس: اقتصادی
درحالی سرپرست معاونت مسکن و ساختمان از امکان دریافت مجدد وام ودیعه مسکن خبر داده که همین الان حدود ۷۰ درصد از اجارهنشینها در صف دریافت وام مذکور هستند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، عصر دیروز مسعود بیاتمنش سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اصلاح دستورالعمل اجرایی دریافت مجدد تسهیلات ودیعه مسکن برای واجدان شرایط، اظهار کرد:متقاضیان دریافت تسهیلات ودیعه مسکن که پیشتر و در سنوات گذشته این تسهیلات را دریافت کردهاند با شرط تسویه تسهیلات قبلی امکان دریافت مجدد تسهیلات را خواهند یافت.
وی افزود: شرط پرداخت مجدد تسهیلات مجدد ودیعه مسکن مربوط به متقاضیانی است که در سالهای 1399 و 1400 تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کرده و تسویه تسهیلات را انجام داده اند. این دسته از متقاضیان با درج گزینه تسویه تسهیلات از طریق شعب بانک عامل این امکان را برای بار دوم خواهند یافت تا نسبت به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن اقدام کنند.
مبلغ وام ودیعه مسکن در تهران 200 میلیون تومان، مراکز استانها 150 میلیون تومان، سایر شهرها 100 میلیون تومان و روستاها 40 میلیون تومان است. سود تسهیلات ودیعه مسکن 23 درصد و حداکثر مدت زمان بازپرداخت این تسهیلات 5 ساله تعیین شده است.
وامی برای نگرفتن
با آنکه وام مذکور یکی از ابزارهای حمایتی دولت برای کمک به مستاجران در تأمین هزینههای اجاره بوده، اما در عمل، فرآیند پرداخت این وام با چالشهای متعددی روبروست که باعث شده تا بخش قابل توجهی از اجارهنشینها نتوانند از این فرصت استفاده کنند.
در زمان حاضر فارغ از پروسه دشوار دریافت وام، سود 23 درصدی تسهیلات ودیعه مسکن و عدم همراهی بانکها به چالشهای قابل توجهی برای پوشش بخشی از نیاز مستاجران توسط سیستم بانکی تبدیل شده است. موضوعی که به وضوح میتوان آنرا در آمار ارائه شده توسط مسئولان وزارت راه و شهرسازی از پرداخت وام ودیعه مشاهده کرد.
اواخر مردادماه امسال سید احمد خادمیان مدیرکل سابق دفتر پایش طرحهای مسکن وزارت راه وشهرسازی گفته بود: تاکنون2 میلیون و 301 نفر در سامانه saman.mrud.ir برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ثبتنام کردهاند که از این تعداد، یک میلیون و 777 هزار و 598 متقاضی حائز شرایط شناخته شده و یک میلیون و 260 هزار و 379نفر نیز به بانکها برای دریافت تسهیلات معرفی شدند.
وی افزود: بانکهای عامل، تاکنون وام کمک ودیعه 533 هزار و 757 متقاضی را پرداخت کردهاند.
خادمیان با تاکید بر اینکه انتظار میرود تا پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن با توجه به نیاز مردم تسریع یابد، بیان کرد: بانکهایی که بیشترین همکاری را برای پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن داشتند شامل بانک ملی با رقمی معادل 12 همت، ملت 8 همت، صادرات و تجارت هرکدام 5 همت، سپه 4 همت و رفاه کارگران 3 همت است.
به گزارش تسنیم، طبق آمار اعلام شده از سوی مقام سابق وزارت راه و شهرسازی به حدود 30 درصد اجارهنشینها وام پرداخت شده و 70 درصد دیگر خانه به دوشها در صف قرار دارند.
به نظر میرسد فرآیند پرداخت تسهیلات وام ودیعه مسکن نیاز فوری به اصلاحات دارد تا به این ترتیب بانکها و سیستم بانکی کشور بتوانند سهم خود را از تکلیف قانونی حمایت از مستاجران انجام دهند.