پشت صحنه تعطیلی و قطع برق/ناترازی گاز ۳۵۰ میلیون مترمکعب شد
شناسه خبر: 125662 سرویس: اقتصادی
بررسی های تسنیم از دلایل واقعی تعطیلیها و قطع برقهای اخیر حاکی از افزایش ناترازی گاز به ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز، کسری ۵۰ میلیون مترمکعبی سوخت نیروگاه ها و خروج از مدار ۱۷ نیروگاه به دلیل نبود سوخت است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درحال حاضر از یکسو با قطع برق بخش خانگی و صنایع مواجهیم و از سوی دیگر، روزانه تعطیلیهای پیاپی بخش اداری و عمومی کشور بهدلیل مدیریت شرایط سوخت زمستانی اعلام می شود. این سوال مطرح است که چرا با وجود ذخایر عظیم گازی و توانمندی در حوزه انرژی با قطع برق خانگی و صنایع مواجه شدهایم و در شرایطی که برای مدیریت سوخت زمستانی، قطع برق در خانهها و صنعت اعمال شده، چرا باز هم با تعطیلی بخش اداری و عمومی کشور روبهرو هستیم؟
درحالیکه سردترین روزهای چند سال اخیر را سپری میکنیم و 28 استان کشور دمای منفی صفر را در روزهای اخیر تجربه کردهاند، مشکل اصلی کشور که به تعطیلیها و قطعیها منجر شده "ناترازی و کسری گاز و سوخت" اعلام می شود.
بخش خانگی گاز تولیدی را میبلعد
بررسی آمارها در بخش گاز و برق کشور نشان می دهد، در 24 ساعت اخیر، مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء، رکورد بیسابقهای را نسبت به روزهای پایانی پاییز به ثبت رساند و به 641 میلیون مترمکعب رسید. این میزان مصرف، 75درصد میزان گازی است که در روز گذشته به شبکه سراسری گاز کشور (857 میلیون مترمکعب) تزریق شده است.
چقدر ناترازی گاز داریم؟
در حال حاضر روزانه حدود 850 میلیون مترمکعب در پیک تامین، تولید گاز شیرین داریم و این همان گازی است که به شبکه تزریق میشود؛ این رقم گاها تا 830 میلیون مترمکعب هم کاهش مییابد و گاهی به مرز 860 میلیون مترمکعب هم میرسد (رکوردهای اخیر 857 تا 859 میلیون مترمکعبی به ثبت رسیده است)، از این میزان سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء به 641 میلیون مترمکعب رسیده و چیزی حدود 200 تا 220 میلیون مترمکعب برای صنایع عمده و نیروگاهها، کشاورزی، حملو نقل و تعهدات صادراتی باقی مانده است.
پیشبینی میشود با ادامه روند فعلی مصرف، تا پایان هفته مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء به مرز 680 میلیون مترمکعب برسد و محدودیت گازرسانی به سایر بخشها تشدید شود.
اگر تأمین گاز نیروگاهها، صنایع و سایر بخشها به طور کامل صورت بگیرد و نیاز به مصرف سوخت مایع به عنوان سوخت جایگزین نباشد، تولید گاز و تزریق گاز شیرین به شبکه باید حداقل به یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب برسد. فاصله بین 850 میلیون مترمکعب تولید فعلی گاز تا نیاز 1200 میلیون مترمکعبی یعنی 350 میلیون مترمکعب در روز را با عنوان "ناترازی گاز" اعلام میکنند.
البته باید به این نکته توجه کرد که در صورت بهینهسازی مصرف، نیاز واقعی تقاضای گاز حداقل یکسوم کاهش مییابد و میتوان سطح فعلی رفاه و تولیدات صنعتی و برق با ظرفیت کامل را با حدود 800 میلیون مترمکعب پاسخ داد. بهعبارتی عامل اصلی بروز و ادامه ناترازی گاز و سوخت، مصرف غیربهینه و شدت بالای مصرف انرژی در ایران است.
ناترازی 64 میلیاردمترمکعبی به 100 میلیارد مترمکعب میرسد؟
سال گذشته یعنی 1402 مجموع مصرف گاز کشور به 249 میلیارد مترمکعب رسید؛ ایندرحالی است که اگر میخواستیم ناترازی گاز نداشته باشیم و در زمستان، مصرف بخشهای مختلف خانگی، تجاری، اداری، نیروگاهها و صنایع را بدون کمبود، با گاز تأمین کنیم، حداقل مصرف گاز باید حداقل به 313 میلیارد مترمکعب میرسید. یعنی در کمترین سناریو، 64 میلیارد مترمکعب در سال 1402 با کسری گاز مواجه بودهایم، یعنی روزی 175 میلیون متر مکعب گاز.
میزان ناترازی سالانه گاز (برحسب میلیارد مترمکعب) در سال 1402
این درحالی است که سال 1402، یکی از گرمترین پاییزها و زمستانهای 10 سال اخیر را تجربه کردیم و سرمای زمستانی سال گذشته از ابتدای اسفند آغاز شد. اما امسال سرمای زمستان از ابتدای آبانماه آغاز شده و درحالی که هنوز وارد زمستان نشدهایم، 28 استان کشور یخ زدهاند و سرمای فراگیر و شدید زمستانی را در روزهای پاییزی شاهد هستیم.
در چنین شرایطی، پیشبینی میشود میزان ناترازی گاز امسال حداقل 1.5 برابر سال گذشته باشد و در پایان سال 1403 به چیزی بالغ بر 100 میلیارد مترمکعب ناترازی گاز در سال جاری برسیم.
کشورهایی در جهان هستند که با کمتر از این فشارها به شبکه، دچار خاموشیهای سراسری شدهاند، اما شبکه فعلی گاز و برق کشور پایدار است و مدیریت خاموشیها به دلیل عدم افت فرکانس شبکه در زمان کسری تولید ناشی از کمبود سوخت صورت میگیرد. برای آنکه بتوانیم شرایط فعلی کشور را مدیریت کنیم و دچار قطعیهای گسترده گاز و قطعی سراسری برق نشویم، باید برآیند تقاضای مصرف، صرفهجویی و کاهش ناشی از تعطیلیها و قطعیهای برق، به رقم حدود 850 میلیون مترمکعب که رقم تولید گاز است، برسد و کسریها با اعمال روشهای مختلف جبران شود.
8 تا 10 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی از مدار خارج شد
بر اساس اطلاعات دریافتی تسنیم، اولویت به تأمین حداکثری گاز خانگی و پرمصرفی این بخش، موجب شده تا گازرسانی به نیروگاه ها و صنایع تا حد زیادی محدود شود. در چنین شرایطی بخشی از ظرفیت صنایع با مازوت در حال تولید هستند، اما اکثر نیروگاههای کشور (واحدهای گازی و سیکل ترکیبی) که امکان استفاده از مازوت را ندارند، در شرایطی که گاز کافی برای تولید برق در اختیار نداشته و مخازن گازوئیل آنها نیز با کسری قابل توجه مواجه شده، تولید برق را کاهش دادهاند. برخی از واحدهای نیروگاهی طی روزهای اخیر به دلیل نبود سوخت از مدار خارج شدهاند و این مسئله به خروج 8 تا 10 هزار مگاوات از ظرفیت تولید برق کشور از مدار بهرهبرداری منجر شده است.
بررسیهای تسنیم نشان میدهد از مجموع 143 نیروگاه کشور، 17 نیروگاه بهدلیل نبود سوخت، از مدار بهره برداری خارج هستند که عمدتا نیروگاههای گازی با ظرفیت بالا محسوب می شوند.
در نبود اطلاعرسانی شفاف، برآوردها و بررسیهای چندجانبه تسنیم نشان میدهد، بخش نیروگاهی درحال حاضر به 220 میلیون مترمکعب در روز سوخت معادل برای تولید برق نیاز دارد که بر اساس توافقات قبلی وزارت نیرو و وزارت نفت باید 100 میلیون مترمکعب آن با گاز و بقیه با سوخت مایع (گازوئیل و مازوت) تأمین شود. در حال حاضر سوخت گاز بخش نیروگاهی در حدود 70 میلیون مترمکعب درحال تأمین است و از 120 میلیون لیتر سوخت مایع نیز حداقل حدود 20 میلیون لیتر کسری وجود دارد، درواقع کسری 50 میلیون مترمکعب سوخت معادل نیروگاهی، موجب قطعیهای برق صنایع و بخش خانگی در روزهای جاری شده است.
قطعی برق به بخش صنعتی رسید
تا چند روز پیش، این مسئله مورد تأکید بود که اگر مجبور به قطع برنامهریزی شده برق بخش خانگی شده ایم، بهجای آن بخش صنعت با توان حداکثری در حال تولید است و این رونق تولید، به کنترل تورم میانجامد؛ اما با تشدید شرایط کسری گاز و سوخت مایع، خاموشیها به بخش صنعت رسید و صنایع مختلف در سراسر کشور و در شهرکهای صنعتی متعدد، با اطلاعیههای قطع اجباری برق مواجه شدهاند. قطعیهای روزانه و چند روزه برق بخش صنعت، موجب شده تا صنایع دغدغه کمبود و محدودیت سوخت را از یاد ببرند و معضل اصلی آنها، قطعیهای متعدد برق و اجبار آنها به توقف تولید شود.
الزام به تعطیلات سراسری ادارات و مدارس برای کاهش فشار سمت تقاضا
با شروع هفته جاری، در عمل ایران یخ زده، ابتدا 18 استان و در ادامه 28 استان دمای منفی صفر را تجربه کردند و با سرمای بیسابقهای در روزهای پایانی پاییز مواجه شدیم که در طی دو دهه اخیر برای این زمان از سال، بیسابقه بود. سرمای شدید که به بحران کسری گاز و سوخت دامن زد، تعطیلات اجباری ادارات و مدارس را بهدنبال داشت تا با این تعطیلی، بخشی از مصارف گاز و برق کاهش یابد.
بررسیهای تسنیم نشان میدهد با تعطیلی ادارات و مدارس در روزهای اخیر، بین 5 تا 10 درصد در مصرف گاز و حدود 3 درصد در مصرف برق صرفهجویی شده است که این میزان کاهش مصرف، به پایدار ماندن شبکه برق و شبکه گاز کمک کرده و همین مسئله ممکن است تعطیلیهای بخشهای اداری و مدارس را ادامه دار کند.
در تازه ترین تصمیم، تعطیلی به فروشگاه ها و مراکز تجاری بزرگ تسری پیدا کرده و در این زمینه تصمیماتی اعلام شده است.
بهینهسازی اجباری در روزهای پرفشار ناترازی
درحالی که بهینهسازی مصرف بیش از دو دهه است که در قوانین بالادستی مورد تأکید قرار گرفته، در روزهای جاری که فشار کسری گاز و کسری سوخت، روی گلوی جامعه قرار گرفته، بهینهسازی اجباری با قطع گرماتابها، جلوگیری از مصارف عجیب گاز در فضای آزاد، قطع گاز سکونتگاههای موقت و ... در دستور کار قرار گرفته و در حال اجرا است که این اقدامات میتوانست بسیار زودتر از اینها، صورت گرفته و بخش مصرف ساماندهی شود. حتی مدیریت صنعت برق نیز شروع به صدور اخطار به پرمصرفها کرده است.
نکته مهم اینجاست که بخش بهینه سازی مصرف، در کشور هیچ متولی مشخصی ندارد و شرکتهایی چون بهینهسازی مصرف سوخت، سازمان ساتبا و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت، عملکرد قابل دفاعی در این زمینه نداشتهاند. در این شرایط قرار است در طی برنامه هفتم توسعه با تشکیل سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی، بخش بهینهسازی مصرف انرژی دارای یک متولی مشخص شود. مسئولیتی که قانونی که رد اجرا با تأخیر از سوی دولت مواجه شده است.
زمستان سخت از راه رسید؛ راهکار چیست؟
یکی از راهکارهای مدیریت شرایط فعلی، افزایش ظرفیت تأمین گاز و سوخت مایع است؛ دولت با حداکثر ظرفیت فعلی در حال تولید گاز و گازوئیل و مازوت و عرضه حداکثری آن است؛ اما افزایش تأمین را در واردات پیگیری میکند. مذاکراتی برای واردات گاز از ترکمنستان و روسیه در حال انجام است که تا امروز به نتیجه نرسیده است. همچنین واردات گازوئیل شروع شده است.
اما در بخش تقاضا، رونمایی از کمپین ملی برای کنترل مصرف با عنوان کمپین "دو درجه کمتر" انجام شده، به طوری که اگر هر فرد در خانه و یا محل کار خود، اقدام به کاهش دو درجه ای دمای محیط کند، بالغ بر 50 تا 60 میلیون مترمکعب از مصرف روزانه گاز کشور که در بخش گرمایشی غیرمولد هدر میرود، کاسته خواهد شد و با تخصیص این گاز به نیروگاهها، تولید برق هم پایدار شده و قطعیهای برق هم متوقف میشود.
درحالی که متوسط دمای خانههای مردم بهخصوص در شهرها و کلانشهرها در این روزها بین 23 تا 25 درجه است، اگر دو درجه از دمای خانهها کاسته شود و لباس گرمتری، نسبت به پوشش تابستانه رایج در منازل، پوشیده شود، تأثیر آنچنانی در سطح آسایش خانواده نخواهد داشت، در عوض این حرکت ملی، با جلوگیری از افت فشار گاز شبکه و گازرسانی بیشتر به نیروگاهها، موجب کاهش قطعیهای برنامهریزی شده برق و افزایش آسایش خانوار میشود.