رژیم صهیونیستی و ترکیه در سوریه چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟

شناسه خبر: 125704 سرویس: بین الملل

«علیرضا مجیدی»، کارشناس مسائل غرب آسیا، در ویدئویی تحلیلی برای خبرگزاری تسنیم، به واکاوی دستور کار رژیم صهیونیستی و ترکیه در تحولات سوریه پس از سرنگونی نظام بشار اسد پرداخته است.


به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «علیرضا مجیدی»، کارشناس مسائل غرب آسیا، در دو ویدئوی تحلیلی برای خبرگزاری تسنیم، به واکاوی دستور کار پنج کشور عربی مصر، امارات، عربستان، قطر و اردن و همچنین رژیم صهیونیستی و ترکیه در تحولات سوریه پس از سرنگونی نظام بشار اسد پرداخته است. این کارشناس مسائل غرب آسیا در ویدئوی نخست به ارزیابی اولویت‌های سیاست خارجی ترکیه و رژیم صهیونیستی در قبال سوریه پرداخته است.
 
.
 
مجیدی در ابتدا بر این نکته اذعان می‌دارد که رژیم صهیونیستی و ترکیه دو بازیگری هستند که در فضای فعلی سوریه، به صورت مستقیم و بی‌واسطه نقش‌آفرینی می‌کنند و بخشی از خاک سوریه را اشغال کرده‌اند.
در این بین دولت رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه سه اولویت کلیدی را در سوریه دنبال می کند:
اولویت اول ترکیه، «ممانعت از تجزیه سوریه» است که به مثابه بزرگترین تهدید برای امنیت ملی ترکیه به شمار می رود. برهمین اساس تشکیل یک حکومت کردی در شمال سوریه می‌تواند سناریوی مخاطره آمیزی را پیش روی امنیت ملی و تمامیت ارضی ترکیه قرار دهد. آنکارا در همین راستا در روزهای اخیر خود را برای عملیات نظامی احتمالی در کوبانی (عین الاسد) آماده می‌کند.
دومین هدف راهبردی ترکیه در سوریه را باید «پوست‌اندازی یا استحاله  قسد» خواند که البته این در حالتی است که آنکارا به این جمع‌بندی برسد که نابودی قسد در مقام عمل غیرممکن باشد.
رژیم صهیونیستی و ترکیه در سوریه چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟

اما سومین اولویت راهبردی آنکارا را باید در معادلات داخلی دمشق و حمایت از ایده «تشکیل یک دولت فراگیر معارضه» با سنگینی کفه ترازو به سود متحدین آنکارا دانست. البته از همین جا، رابطه دوگانه و پیچیده این کشور با ابومحمد الجولانی، سرکرده هیئت تحریرالشام شکل می‌گیرد؛ رابطه‌ای که نباید آن را کاملا همسو قلمداد نمود.
 
اما در طرف دیگر معادلات سوریه جدید، رژیم صهیونیستی حضور دارد که در درجه اول می‌کوشد دولتی همسو با منافع خود را در دمشق روی کار بیاورد؛ البته صهیونیست‌ها چنین هدفی را نسبتا دور از دسترس قلمداد می‌کنند.
به همین جهت تل آویو در  طرح جایگزین خود برای سوریه، سه محور را به صورت موازی دنبال می‌کند که در گام نخست باید به تضعیف حداکثری سوریه به ویژه اخلال در روند شکل گیری یک دولت مرکزی قدرتمند در دمشق و تخریب زیرساخت های حیاتی این کشور  به ویژه در بخش نظامی اشاره کرد
رکن دوم طرح جایگزین صهیونیست‌ها در سوریه، تداوم روند جنگ بی پایان و فرسایشی در سوریه است تا بدین شکل توان تمامی طرف‌های درگیر در سوریه را به اضمحلال بکشاند. البته در این صهیونیست ها اقدام به ترسیم یک خط قرمز نیز کرده اند که براساس آن مناطق مرزی حدفاصل سوریه و سرزمین‌های اشغالی به ویژه جولان اشغالی نباید با تهدیدات امنیتی از سوی طرف‌های دیگر در سوریه مواجه شود. در همین راستا تل آویو بر تشکیل یک «منطقه حائل در جنوب غربی سوریه» اصرار دارد و در روزهای گذشته برای اجرایی کردن این طرح در عمق خاک سوریه دست به پیشروی‌های نظامی زده است.
تل آویو در گام سوم طرح جایگزین خود تلاش خواهد کرد تا با هدف مهار و تضعیف گروه‌های ملی‌گرای و اسلام‌گرای عربی حاضر در سوریه از جریان‌های قومگرای کردی و دروزی این کشور حمایت به عمل آورد تا بدین شکل قدرت تاثیرگذاری خود را در معادلات آتی این کشور تقویت کند.



مهمترین عناوین
مهمترین عناوین سیاسی