دست خالی کردستان از اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه

شناسه خبر: 125783 سرویس: اجتماعی

مدیرکل محیط زیست کردستان گفت: علیرغم تأمین ۱.۸ میلیارد مترمکعب از حقابه سالانه دریاچه ارومیه از استان کردستان و واقع شدن ۳۷ درصد مساحت این حوضه آبخیر در استان ما، کردستان سهمی از اعتبارت ستاد احیا ندارد!


به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حوضه آبریز دریاچه ارومیه یکی از مهم‌ترین حوضه‌های آبریز ایران است که در چند استان کشور از جمله کردستان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار دارد.
حدود 37 درصد از مساحت کل این حوضه، در استان کردستان واقع شده است. این بخش از حوضه آبریز شامل رودخانه‌ها، چشمه‌ها و روان‌آب‌هایی است که به دریاچه ارومیه می‌ریزند و نقش بسیار مهمی در تأمین حقابه زیستی این تالاب دارند.
استان کردستان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، بارش‌های مناسب و روان‌آب‌های غنی، یکی از کلیدی‌ترین مناطق در احیای دریاچه ارومیه محسوب می‌شود. اگر مدیریت منابع آبی و تخصیص اعتبارات به تناسب سهم این استان انجام شود، کردستان می‌تواند نقش بسیار موثری در احیای پایدار دریاچه ایفا کند.
با این وجود، دست این استان از اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه کوتاه است!
در رابطه با این موضوع، فرزاد زندی؛ مدیرکل محیط زیست کردستان در حاشیه برگزاری بیست و دومین نمایشگاه محیط زیست به تسنیم گفت: حدود 37 درصد از مساحت حوزه آبخیز این دریاچه در استان کردستان واقع شده است و عملاً بیش از یک میلیارد مترمکعب از حقابه زیستی این تالاب از استان کردستان تأمین می‌شود که خوشبختانه در تأمین این حقابه مشکلی نداشته‌ایم.
وی افزود: متأسفانه نکته‌ای که وجود دارد این است که به تناسب سهمی که از حقابه و مساحت حوزه آبخیز در کردستان داریم، از اعتبارات ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه بهره‌مند نمی‌شویم. این ستاد باید شامل سه عضو از سه استان درگیر باشد اما استان کردستان از این اعتبارات بی‌نصیب مانده است.
مدیرکل محیط زیست کردستان بیان کرد: پیشنهاد بنده این است که به تناسب مساحت حوزه آبخیز یا حقابه زیستی که برای دریاچه در نظر گرفته می‌شود، اعتبارات به استان‌ها تخصیص داده شود. این موضوع به ما کمک می‌کند تا بتوانیم منابع آب، الگوی کشت و سیاست‌های ستاد احیای دریاچه را بهتر مدیریت کنیم.
دست خالی کردستان از اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه

زندی افزود: نبود این اعتبارات، مدیریت را برای ما دشوار کرده است اما در صورت تخصیص منابع می‌توانیم با یک الگوی واحد و فرمول مشخص، تصمیمات ستاد را در سه استان اعمال کنیم. از نظر بنده این روش در مقایسه با اینکه بخواهیم تنها یک استان یا بخشی از دریاچه درگیر موضوع شود، نتیجه‌بخشی بهتری خواهد داشت.
وی تصریح کرد: در جلسه اخیر ستاد احیا، پیشنهادی مطرح شده بود که ساختار استانی تغییر کند و اعضای بیشتری به آن اضافه شوند. به‌نظر من، این تغییر ضروری است و محیط‌زیست کردستان باید در این ساختار دخیل باشد.
مدیرکل محیط زیست کردستان گفت: کردستان، به‌عنوان یک استان کلیدی و تأمین‌کننده اصلی منابع آب دریاچه ارومیه، شرایط متفاوتی نسبت به آذربایجان غربی و شرقی دارد و ما در این محدوده چاه غیرمجاز به آن معنا نداریم و بیشتر کشاورزی‌مان به‌صورت دیم و کشت گندم است. با این حال کشاورزان ما حاضرند که حقابه به دریاچه تخصیص پیدا کند اما گندم را به صورت دیم کشت کنند.
زندی تأکید کرد: باید با یک فرمول واحد و عدالت‌محور، توزیع منابع و الگوهای کشاورزی را ساماندهی کنیم تا کشاورزان هر سه استان بتوانند از منابع حوزه آبخیز بهره‌مند شوند. این مسئله باید به‌صورت جدی بررسی شود تا سیاست‌های کلی دریاچه، از جمله تغییر کاربری و تغییر کشت، به‌صورت علمی و اصولی اجرا شود.
وی خاطرنشان کرد: حوزه آبریز کردستان در بالادست حوزه آبخیز دریاچه ارومیه قرار دارد که بخش زیادی از آن‌ها زیرکشت نرفته است. اگر بتوانیم برای مردم جا بیندازیم که منافع حاصل از تأمین حقابه دریاچه شامل حال خود آن‌ها نیز خواهد شد، حتماً همکاری بیشتری در تغییر الگوی کشت و جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب زیرزمینی خواهند داشت.



مهمترین عناوین
مهمترین عناوین سیاسی