شهید غلامحسین رعیت که بود و چه کرد؟
شناسه خبر: 127051 سرویس: فرهنگی
شجاعت از ویژگیهای بارز شهید رعیت بود، او توانست با مدیریت مقنیها، حفر کانال در عملیات فتحالمبین را به اتمام برساند تا ایران دست برتر را داشته باشد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حاج غلامحسین رعیت رکنآبادی مقنی کاربلد و ماهر ساکن قم است که اصاتاً اهل روستای رکنآباد میبد یزد است. او از طرف دفتر حاج آقای صدوقی، امام جمعه یزد، مأمور شد تا تعدادی مقنی را برای مأموریت ویژه حفر یک تونل مهم به جبهه ببرد و به همین خاطر به روستاهای رکنآباد و مهرآباد میرود. رکنآباد و مهرآباد دو روستا در مجاورت یکدیگر و از توابع شهرستان میبد استان یزد هستند.
شهید رعیت سرپرست مقنیها و بسیار پرکار و پرانرژی بود، دیروقت میخوابید و از صبح زود شروع به کار میکرد. به جای سربازها کار میکرد؛ دو سال با لشکر 21 حمزه در ارتباط بود، ولی یک ریال حقوق نگرفت و حتی معمولاً از تهمانده غذاها استفاده میکرد!
گاهی پیش میآمد که مقنیها را قبل از اعزام به جبهه، به خانه 37 متریاش در قم میبرد و از آنها پذیرایی میکرد. شهید رعیت در خانهاش عکس نیروهایی که کانال فتحالمبین را کنده بودند، داشت. آنها را نشان میداد و میگفت: این فلان جا شهید شد، آن یکی در فلان جا شهید شد و ... ولی من ماندم» و گریه میکرد.
همسر شهید رعیت میگوید: حاج غلامحسین یکبار در جبهه زخمی شد، ولی نگذاشت کسی بهفمد و در حالی که ترکش در بدنش بود، کار میکرد و وقتی برای آخرینبار به جبهه میرفت، به من گفت: «من شهید میشوم و تو نباید از شهادت من ناراحت شوی. اگر ما به جبهه نرویم چه کسی به جبهه برود؟ ما باید همه برویم و تا پایان جنگ حضور فعال در تمام جبههها داشته باشیم».
بعد از عملیات محرم در منطقه شرهانی ارتفاعی بود که وقتی نیروها میخواستند از یک دسته به دسته دیگر بروند، مورد هدف تکتیراندازهای دشمن قرار میگرفتند؛ لذا تصمیم گرفته شد که از ایشان کمک گرفته شود. در هنگام بازدید از این منطقه و برنامهریزی برای حفر تونل، خمپارهای نزدیکی ایشان فرود آمد و ایشان را مجروح کرد، بلافاصله به بیمارستان صحرایی منتقل شد، ولی بعد از دو روز به شهادت رسید.
شهید غلامحسین رعیت رکنآبادی در تاریخ 25 اردیبهشت سال 62 در منطقه پاسگاه شرهانی به شهادت رسید و چند روز بعد در قم تشییع و در گلزار شهدای علی ابن جعفر(ع) به خاک سپرده شد.
کتاب «معبد زیرزمینی»، نوشته معصومه میرابوطالبی، که از سوی نشر جمکران منتشر شده، تلاش دارد در قالب داستانی خواندنی به شخصیت شهید رعیت و کار بزرگ مقنیهای یزد در عملیات فتحالمبین بپردازد. نویسنده برخلاف آثاری که در این سالها در حوزه ادبیات دفاع مقدس منتشر شده، قالب داستان را برای بیان ویژگیهای شهید رعیت انتخاب کرده است.
از سوی دیگر، شخصیت اصلی کتاب(الیاس)، شخصیتی خاکستری است. او در جریان قرار گرفتن در عملیات حفر کانال و با همراهی با شهید رعیت، دچار تحول روحی شده و شخصیتش به ثبات میرسد. میرابوطالبی درباره انتخاب این شخصیت به تسنیم گفت: در تحقیقاتی که درباره این شهید داشتم، به این نتیجه رسیدم که شهید رعیت دارای ویژگیهای اخلاقی متعددی است؛ از خوش اخلاقی و مهربانی گرفته تا روحیه حمایتگری و همراهی.
وی ادامه داد: در خلال نگارش کتاب «معبد زیرزمینی» به دنبال طرح شخصیتی بودم که در کنار شهید رعیت قرار گیرد و ویژگیهای اخلاقی او را بازگو کند؛ در واقع به جای اینکه بخواهم بگویم شهید این ویژگیها را داشت، با روایت داستانی مخاطب خود را به این نتیجه برسانم؛ به همین دلیل شخصیت الیاس را برای روایت داستان انتخاب کردم.
میرابوطالبی همچنین درباره چرایی انتخاب قالب داستان به جای زندگینامه یا خاطرات نیز توضیحاتی داد و افزود: جامعه هدف من برای کتاب «معبد زیرزمینی» نوجوانان و جوانان بودند. از جمله ویژگیهای این نسل این است که کمحوصله است، او مخاطب فضای مجازی است و دوست دارد با سرعت مطالب را دریافت کند؛ به همین دلیل قالب داستان را انتخاب کردم تا مخاطب نیز جذب آن شود و وقتی کتاب را به دست میگیرد، آن را بر زمین نگذارد.
پس از انتشار خبر تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «معبد زیرزمینی» این اثر در فضای مجازی مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. انتخاب سوژه بکر در کنار شخصیت شهید رعیت و کار بزرگی که مقنیها انجام داده بودند، از جمله ویژگیهایی بود که مورد مخاطبان در این مدت قرار گرفته است. میرابوطالبی درباره گمنامی شخصیت شهید رعیت در میان مردم یزد و قم گفت: شهید رعیت در میان مردم یزد شناخته شده هستند. پیشینه خانوادگی و کاری که ایشان کرده بود، سبب شده تا در رکنآباد و یزد شناخته شده باشند، اما در قم به جز چند نفر از بزرگان که پژوهشهایی در این زمینه داشتند، کمتر کسی است که ایشان را شناخته باشند.
به گفته میرابوطالبی؛ از بارزترین ویژگیهای اخلاقی شهید رعیت، شجاعت او بود. شجاعت را میتوان در اشکال مختلف تعریف کرد؛ گاه قرار گرفتن در یک موقعیت خطرناک به عنوان وجهی از شجاعت تعریف میشود و گاه حل کردن مشکلی که از دست بسیاری برنمیآید. شهید رعیت از جمله گروه دوم بود. او توانست در آن موقعیت حساس گروهی را مدیریت کند تا حفر یک کانال به طول 460 متر به اتمام برسد.
او درباره بازخورد کتابش در میان مخاطبان نیز گفت: بازخوردهای جالبی در این مدت داشتم. از کودک 9 سالهای که کتاب را خوانده بود تا پیرمرد 70 سالهای که در مدت شش ساعت کتاب را در ماشین خوانده بود.
قرار است مراسم رونمایی از تقریظ رهبر معظم انقلاب بر این اثر به زودی برگزار شود.