آمریکا، سرزمین بلا/خسارت ۱۲۶۶میلیارد دلاریِ ۱۳ طوفان
شناسه خبر: 127214 سرویس: اقتصادی
اگر خسارت آتش سوزی اخیر لس آنجلس را ۱۵۰ میلیارد دلار برآورد کنیم، مجموع خسارت ۱۳ بلای بزرگ طبیعی و طوفان سهمگین در آمریکا از سال ۱۹۹۲ تاکنون بیش از ۱۲۶۶ میلیارد دلار برآورد می شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، آتشسوزی گستردهای که به صورت همزمان مناطق مختلف ایالت کالیفرنیا از جمله لسآنجلس را با بحران بیسابقهای روبرو کرده است، هنوز ادامه دارد و تا امروز (یکشنبه) خسارت آن 150 میلیارد دلار تخمین زده میشود.
این حادثه ویرانیهای شدیدی را به بار آورده و املاک گرانقیمت بسیاری را که برخی از آنها متعلق به مقامات آمریکایی و بازیگران هالیوودی است، در مسیر خود نابود کرده است.
علاوه بر تلفات جانی و تأثیرات روانی، این آتشسوزی هزینه مالی بسیار سنگینی را نیز به همراه داشته است. برآوردهای اولیه نشان میدهد که هزینه این فاجعه نزدیک به 150 میلیارد دلار خواهد بود که آن را به یکی از پرهزینهترین بلایای طبیعی در تاریخ آمریکا تبدیل میکند.
این آتشسوزی تنها سه ماه پس از طوفان هلن که بخشهای وسیعی از ساحل شرقی آمریکا را درنوردید و خسارتی حدود 78.7 میلیارد دلار به بار آورد، رخ داده است. طوفان هلن به عنوان هفتمین بلای طبیعی پرهزینه در تاریخ ایالات متحده ثبت شد.
از نظر تاریخی، طوفانها پرهزینهترین بلایای طبیعی در تاریخ آمریکا بودهاند و در فهرست پرهزینهترین حوادث، 9 مورد اول را طوفانهای گردبادی تشکیل میدهند.
طغیان دریایی (که خسارات ناشی از آن تحت پوشش بیمههای مسکن قرار نمیگیرد و ممکن است نیاز به بیمه سیل داشته باشد) علت اصلی خسارات این طوفانها است.
در واقع، 6 مورد از 10 بلای طبیعی پرهزینه در آمریکا طی دهه گذشته رخ دادهاند، که سه مورد از آنها از سال 2020 به بعد بودهاند. (از آنجایی که هنوز میزان کامل خسارات آتشسوزیهای کالیفرنیا مشخص نیست و آتشسوزیها همچنان ادامه دارند، این فهرست شامل آتشسوزیهای کالیفرنیا در سال 2025 نمیشود.)
تغییرات آبوهوایی، از جمله افزایش دمای سطح زمین، احتمال وقوع طوفانهای شدیدتر و خطر آتشسوزیهای بیشتر و بزرگتر را افزایش میدهد.
در اینجا به 12 مورد از پرهزینهترین بلایای طبیعی در تاریخ ایالات متحده که به صورت صعودی فهرست شده است، نگاهی میاندازیم.
مجموع خسارت این 12 بلای طبیعی بیش از 1116 میلیارد دلار اعلام شده است که اگر برآورد خسارت 150 میلیارد دلاری آتش سوزی اخیر لوس آنجلس را هم اضافه کنیم، جمع این خسارت ها به 1266 میلیارد دلار می رسد.
1. طوفان آیک (2008)
خسارت: 43.2 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 112
طوفان آیک زمانی که در سپتامبر 2008 به خشکی رسید، تنها یک طوفان دسته 2 بود، اما اندازه آن استثنایی بود. بادهای شدید این طوفان 425 مایل از شمالغرب به جنوبشرق آمریکا کشیده شده بود و زمانی که مرکز آن از تگزاس عبور کرد، طغیان دریایی مخرب و مرگباری را در سواحل تگزاس و جنوبغربی لوئیزیانا ایجاد کرد.
این منطقه محل استخراج گسترده نفت و گاز و صنایع وابسته است و طوفان آیک به دلیل آسیب به سکوهای نفتی، مخازن ذخیرهسازی، خطوط لوله و پالایشگاهها، باعث کمبود شدید بنزین در جنوبشرق ایالات متحده شد.
قیمت سوخت در سراسر این کشور و حتی در کانادا افزایش یافت. بسیاری از مناطق ساحلی، از جمله گالوستون در تگزاس و شبهجزیره بولیوار، به شدت آسیب دیدند. حتی بازی افتتاحیه فصل هیوستون تگزاس در لیگ حرفهای فوتبال آمریکایی NFL به دلیل آسیب به ورزشگاه رلیانت به تعویق افتاد.
2. سیل بزرگ1993
خسارت: 46.3 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 48
دولت آمریکا نام رسمی برای طوفانها انتخاب میکند، اما برای سیلها چنین رویهای ندارد. با این حال، بارانهای شدید و مداوم و طوفانهای تندری که باعث طغیان رودخانههای میسیسیپی و میزوری و شاخههای آنها شدند، به عنوان سیل بزرگ 1993 شناخته میشوند.
سازمان ملی هواشناسی آمریکا این سیل را "بزرگترین و مهمترین حادثه سیل در تاریخ ایالات متحده" میداند. بخشهای وسیعی از منطقه غرب میانه تحت تأثیر قرار گرفتند و بخش عمدهای از اقتصاد مناطق حاشیه رودخانهها متوقف شد. حرکت لنجها و قایقهای باری به مدت دو ماه متوقف شد.
پلهای اصلی روی رودخانههای میزوری و میسیسیپی از دسترس خارج شدند. حتی فرودگاههای تجاری نیز غرق در آب شدند و میلیونها هکتار از زمینهای کشاورزی زیر آب رفتند.
3. موج خشکسالی و گرما (1988)
خسارت: 54.6 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 454
خشکسالی سال 1988 بخشهای وسیعی از آمریکا را دربر گرفت و خسارات شدیدی به بخش کشاورزی و صنایع وابسته وارد کرد. شمال منطقه غرب میانه به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و یازده ایالت به طور رسمی تمام شهرهای خود را مناطق فاجعهزده اعلام کردند.
بر اساس گزارش سازمان ملی اقیانوسی و جوی (NOAA)، جریان ترکیبی سه رودخانه بزرگ در 48 ایالت پایینتر (رودخانههای میسیسیپی، سنت لورنس و کلمبیا) در ماه ژوئن 45 درصد کمتر از حد طبیعی بود که کمترین جریان ترکیبی در 60 سال گذشته محسوب میشد. تعداد کل مرگومیرهای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از موج گرما حدود 5000 نفر برآورد شد. تأثیرات منطقهای این خشکسالی تا سال 1999 ادامه یافت.
4. طوفان اندرو (1992)
خسارت: 60.5 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 61
طوفان اندرو یک طوفان چرخندی کوچک اما بسیار قدرتمند بود و یکی از تنها چهار طوفانی است که با شدت دسته 5 به ایالات متحده برخورد کردهاند. سرعت بادهای این طوفان به 157 مایل بر ساعت یا بیشتر میرسید و این بادها بودند که بیشترین خسارت را به جنوب فلوریدا در آگوست 1992 وارد کردند. این بادها رنگ نمای ساختمانها را از بین بردند، درختها و تیرهای برق را از جا کندند و ماشینها و تریلرها را واژگون کردند. از جمله مکانهای آسیبدیده، آزمایشگاه هواشناسی سازمان ملی اقیانوسی و جوی در کی بیسکین در اطراف میامی بود.
طوفان اندرو زمان کمی برای آمادهسازی به منطقه داد. این طوفان که اولین طوفان فصل بود، زمانی که به سمت غرب در سراسر اقیانوس اطلس حرکت میکرد، به شدت تضعیف شد تا جایی که مرکز ملی طوفان تقریباً ردیابی آن را متوقف کرد. اما سپس مسیر خود را به سمت خشکی تغییر داد و در کمتر از 36 ساعت به حداکثر قدرت خود رسید.
تصاویری که از این طوفان به جا مانده است، تخریب تقریباً کامل شهر هومستد در فلوریدا را نشان میدهند. پایگاه هوایی هومستد که در نزدیکی آن قرار دارد نیز خسارات سنگینی را متحمل شد. اکنون این پایگاه به عنوان پایگاه ذخیره نیروی هوایی آمریکا فعالیت میکند). این طوفان یک بار دیگر با شدت دسته 3 در لوئیزیانا وارد خشکی شد.
طوفان اندرو همچنین منجر به وضع مقررات ساختمانی بسیار سختگیرانهتری در فلوریدا شد؛ به طوری که بسیاری از خانهها اکنون ملزم به داشتن کرکرههای ضد طوفان یا شیشههای مقاوم در برابر ضربه هستند.
5. طوفان ایرما (2017)
خسارت: 64 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 97
طوفان ایرما ابتدا دو جزیره از جزایر ویرجین ایالات متحده، یعنی سنت جان و سنت توماس، را مورد هدف قرار داد و هر دو را در حالی که هنوز یک طوفان دسته 5 بود، ویران کرد. این طوفان زمانی که در سپتامبر 2017 در منطقه کادجو کی در فلوریدا به خشکی رسید، تنها به یک طوفان دسته 4 تضعیف شده بود. بر اساس گزارش سازمان ملی اقیانوسی و جوی، مجمعالجزایر فلوریدا کیز به شدت تحت تأثیر قرار گرفتند و 25٪ از ساختمانها نابود و 65٪ به طور قابل توجهی آسیب دیدند.
خسارات ناشی از باد و طغیان دریا در سواحل فلوریدا و کارولینای جنوبی رخ داد و شهر جکسونویل بدترین سیل را در بیش از 200 سال گذشته تجربه کرد.
طوفان ایرما به مدت 37 ساعت حداکثر سرعت باد پایدار 185 مایل بر ساعت را حفظ کرد که طولانیترین مدت از زمان نظارت ماهوارهای محسوب میشود.
6. طوفان هلن (2024)
خسارت: 78.7 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 219
طوفان هلن در سپتامبر 2024 به عنوان یک طوفان دسته 4 در فلوریدا به خشکی رسید و موج طوفانی به ارتفاع 15 فوت در اطراف ساحل بیگ بند ایجاد کرد. اما بیشترین خسارت در مکانی که انتظار آن نمیرفت یعنی غرب کارولینای شمالی رخ داد.
اشویل و مناطق اطراف آن به شدت تحت تأثیر سیلابهای گسترده ناشی از بارش بیسابقه بیش از 30 اینچ قرار گرفتند. چندین رانش زمین و سیل این منطقه را که به دلیل ندرت این گونه حوادث برای آن آماده نبود، ویران کردند.
7. طوفان آیدا (2021)
خسارت: 84.6 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 96
نام این طوفان نیز با حرف "I" شروع میشود که حداقل بر اساس گزارش واشنگتن پست، این اسم تصادفی نیست. با توجه به این که نامگذاری طوفانها بر اساس حروف الفبا انجام میشود (کاری که از دهه 1950 شروع شده است)، این موضوع به زمانبندی مربوط میشود. معمولاً اوج فصل طوفانها بین اواسط آگوست (مرداد) تا پایان سپتامبر (شهریور) است که شدیدترین و مخربترین طوفانها در این دوره رخ میدهند. از آنجایی که نامگذاری طوفانها به ترتیب حروف الفبا انجام میشود، در این بازه زمانی، نامهایی که با اواسط حروف الفبای انگلیسی شروع میشوند، بیشتر استفاده میشوند.
بر اساس گزارش سازمان ملی اقیانوسی و جوی، زمانی که طوفان آیدا نزدیک بندر فورچون در لوئیزیانا به خشکی رسید، یکی از سه طوفانی بود که در تاریخ ثبت شده با بادهای 150 مایل بر ساعت به لوئیزیانا برخورد کردهاند.
در این گزارش آمده است: خسارات سنگین به زیرساختهای انرژی در سراسر جنوب لوئیزیانا باعث قطعی گسترده و طولانیمدت برق برای میلیونها نفر شد. بخشهایی از نیواورلئان به دلیل خسارات گسترده تقریباً یک هفته بدون برق بودند.
طوفان آیدا نه تنها لوئیزیانا را به یاد خسارات کاترینا انداخت، بلکه توانست شمالشرق را نیز به یاد طوفان سندی بیندازد. آیدا با یک سیستم جبههای همراه شد و بارش چندین اینچ باران در منطقه وسیعی از شرق پنسیلوانیا تا نیویورک ایجاد کرد. برای اولین بار در نیوجرسی و نیویورک وضعیت اضطراری سیل ناگهانی اعلام شد که باعث خسارات به خانهها، مشاغل، وسایل نقلیه و زیرساختها شد و همچنین دهها کشته بر جای گذاشت.
8. ابرطوفان سندی (2012)
خسارت: 88.5 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 159
سندی زمانی که در اکتبر 2012 در آتلانتیک سیتی، نیوجرسی به خشکی رسید، دیگر یک طوفان نبود. اما این طوفان باز هم از نظر وسعت بسیار بزرگ بود، حتی اگر سرعت بادها کمتر از حد انتظار بود. علاوه بر این، فرود آنچه که به عنوان ابرطوفان سندی شناخته شد، در زمان مد کامل رخ داد که طغیان دریا را تشدید کرد و باعث شد امواج به داخل خشکی نفوذ کنند و بخشهای وسیعی از ساحل شمالشرق را غرق در آب کنند. جنوب منهتن به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و تونل بروکلین-باتری کاملاً غرق در آب شد.
بورس اوراق بهادار نیویورک مجبور شد برای دو روز متوالی تعطیل شود، که این اولین بار از زمان کولاک شدید سال 1888 بود.
مدتها طول کشید تا تأثیرات نفوذ آب شور به تونل قطاری که از زیر رودخانه هادسون عبور میکند و یک حلقه حیاتی در زیرساخت حملونقل شمالشرق محسوب میشود، از بین برود.
نیویورک و نیوجرسی بیشترین ضربه را از این حادثه متحمل شدند در حالی که تمام ایالتهای ساحلی شمالشرق نیز خسارات گستردهای را شاهد بودند. در مناطقی که از ساحل دورتر بودند، این طوفان با یک طوفان دیگر از شمالشرق ادغام شد و بخشهایی از رشتهکوه آپالاش را به همراه باران و برف سنگین درنوردید.
9. طوفان ماریا (2017)
خسارت: 115.2 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 2981
طوفان ماریا که آخرین طوفان از سهگانه طوفانهای ایالات متحده با شدت دسته 4 در سال 2017 بود، بیشتر به خاطر خساراتی که به پورتوریکو وارد کرد در اذهان ماند (هرچند که به سنت کرویکس، یکی از جزایر ویرجین که به تازگی از طوفان ایرما جان سالم به در برده بود، نیز برخورد کرد). این طوفان یکی از مرگبارترین طوفانهایی بود که ایالات متحده را درنوردید و مرگومیرهای غیرمستقیم زیادی در پی ویرانیهای آن رخ داد. ماریا زیرساختهای حملونقل، کشاورزی، ارتباطات و انرژی این جزیره را کاملاً نابود کرد.
تقریباً همه بدون برق بودند و ارتباطات مخابراتی نیز قطع شده بود که این موضوع تلاشهای امداد و نجات را پیچیدهتر کرد. بارش شدید باران تا 37 اینچ باعث سیلابها و رانش گسترده زمین در سراسر این جزیره شد و بازسازی آن سالها طول کشید.
10. طوفان ایان (2022)
خسارت: 119.6 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 152
طوفان ایان یکی از قدرتمندترین طوفانهایی بود که ایالات متحده را درنوردید. طغیانهای دریایی عظیم ناشی از آن سواحل جنوبغربی ایالت فلوریدا را فرا گرفت که با بادهای شدید و سیلاب در این ایالت همراه بود. این طوفان جزیره کایو کاستا در فلوریدا را درنوردید و جزایر دیوارهای مانند سانیبل، پاین و فورت مایرز بیچ را ویران کرد.
در برخی مناطق بیش از 20 اینچ باران بارید. این تخریب مرگبار بود. بر اساس گزارش اداره اجرای قانون فلوریدا، حداقل 149 نفر بر اثر این طوفان جان خود را از دست دادند که دلیل بیشتر آنها غرقشدگی بود.
این طوفان پس از عبور از فلوریدا، بار دیگر به عنوان یک طوفان گرمسیری نزدیک شهر مرتل بیچ در کارولینای جنوبی به خشکی رسید و خسارات بیشتری به مردم کارولینا وارد کرد.
بر اساس گزارش سازمان ملی اقیانوسی و جوی، این طوفان در مجموع 119.6 میلیارد دلار خسارت به بار آورد و آن را به اولین طوفانی تبدیل کرد که بیش از 100 میلیارد دلار خسارت بیمهشده و غیربیمهشده در فلوریدا ایجاد کرد.
11. طوفان هاروی (2017)
خسارت: 160 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 89
طوفانها به دلیل ترکیبی از باد شدید، طغیان دریا و باران خسارت ایجاد میکنند، اما نسبتها متفاوت است. در مورد طوفان هاروی، بارش شدید باران عامل اصلی خسارات آن بود. این طوفان در اوت 2017 به عنوان یک طوفان دسته 4 نزدیک شهر راکپورت در تگزاس به خشکی رسید و سپس روی یکی از پرجمعیتترین مناطق ساحلی متوقف شد.
بر اساس گزارش سازمان ملی اقیانوسی و جوی، این طوفان مهمترین حادثه بارشی ناشی از طوفانهای گرمسیری در تاریخ ایالات متحده هم از نظر وسعت و هم از نظر میزان بارش بود. در شهر نیدرلند تگزاس، 60 اینچ باران بارید، اما سطح آب در مناطق وسیعی بالا بود و بیش از 30 اینچ باران بر روی منطقهای با جمعیت 6.9 میلیون نفر بارید. نتیجه این بارشها سیلابهای عظیمی بود که بیش از 30000 نفر را آواره کرد و بیش از 200 هزار خانه و کسبوکار را دچار آسیب کرد.
12. طوفان کاترینا (2005)
خسارت: 201.3 میلیارد دلار
تعداد کشتهها: 1833
طوفان کاترینا به دلیل میزان خسارتهای جانی و مالی و همچنین درد و رنجهایی که برای مردم سواحل لوئیزیانا، میسیسیپی و آلاباما و بهویژه شهر نیواورلئان ایجاد کرد، برای همیشه در اذهان باقی خواهد ماند.
این طوفان که شدت آن در دسته 3 قرار میگیرد، مناطق شمالی ساحل خلیج آمریکا را درنوردید. اگرچه کاترینا به سرعت تضعیف شد اما طغیان دریا را که در برخی مناطق به بیش از 20 فوت رسید، با خود به همراه آورد و بسیاری از دیوارهای ساحلی و سدهایی که برای محافظت از این منطقه کمارتفاع ساخته شده بودند، را درنوردید.
حدود 80 درصد از مساحت شهر نیواورلئان در عرض حدود یک روز پس از رسیدن مرکز طوفان به زیر آب رفت.
با تخریب بسیاری از خانهها، خیلی از کسانی که از این شهر فرار کردند، هرگز بازنگشتند و جمعیت آن هنوز به سطح قبل از طوفان نرسیده است.
طغیان دریا در امتداد ساحل با امواج سنگن تشدید شد؛ امواجی که زمانی ایجاد شد که کاترینا به عنوان یک طوفان دسته 5 بر فراز این خلیج قرار داشت. سازههای ساحلی، از جمله بسیاری از سکوهای نفتی، نیز به شدت آسیب دیدند.