پیش نویس توافق احتمالی بین رژیم اسرائیل و حماس در غزه

شناسه خبر: 127217 سرویس: بین الملل

یک رسانه عبری زبان فاش کرد، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل فشار زیادی را بر بتسلئیل اسموتریچ وزیر دارایی برای پذیرش توافق مبادله اسرا وارد کرده و به وی قول داده است که در مقابل قول مساعد ترامپ را برای گسترش یهودی سازی در کرانه باختری خواهد گرفت.


به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، پایگاه خبری شبکه رادیو و تلویزیون سراسری رژیم صهیونیستی کان، در خبری اعلام کرد نخست وزیر اسرائیل فشار خود را بر وزیر دارایی جهت حمایت از توافق مبادله اسرا وارد کرده و به وی تاکید کرده است نباید اجازه بدهیم روابط ما با دولت ترامپ دچار مشکل شود، چون ترامپ هم در مقابل به برنامه‌های ما در یهودا و سامره کمک خواهد کرد.
این خبر در حالی منتشر می‌شود که این رسانه متن کامل پیش نویس مبادله اسرا را که کابینه اسرائیل آن را اخیرا مورد بررسی قرار داده منتشر کرد.
در این پیش نویس 5 صفحه‌ای مراحل آتش بس بدین شکل تشریح شده است.
مرحله اول 42 روزه
  1. توقف موقت و متقابل عملیات نظامی از سوی دو طرف، عقب نشینی اسرائیل به سوی شرق و به دور از مناطق پرجمعیت و استقرار در مناطق نزدیک به مرز در تمامی مناطق نوار غزه از جمله محور نتساریم و میدان الکویت.
  2. توقف فعالیت‌های هوایی (چه نظامی و چه شناسایی) در نوار غزه برای 10 ساعت در روز و 12 ساعت در روزهایی که در آن ربوده شدگان و اسرا آزاد می‌شوند.
  3. بازگشت آوارگان به مناطق سکونت خود و عقب نشینی اسرائیل از دره غزه (محور نتساریم و میدان الکویت).
اف: در روز هفتم (بعد از آزادی 7 اسیر اسرائیلی) نیروهای ارتش اسرائیل به طور کامل از خیابان الرشید به سوی شرق و تا خیابان صلاح الدین عقب نشینی کرده و مواضع و تاسیسات نظامی خود را در این منطقه به طور کامل جمع آوری می‌کنند، در چنین شرایطی بازگشت آوارگان به مناطق محل سکونت شان آغاز می‌شود، آوارگان در حین بازگشت حق حمل سلاح ندارند، همچنین آزادی تحرکات غیر نظامیان در تمامی مناطق نوار غزه اعلام می‌شود.
از همان روز اول ورود کمک‌های بشر دوستان بدون هیچ ممانعتی از طریق خیابان الرشید انجام می‌شود.
ب. در روز 22 نیروهای ارتش اسرائیل از مرکز نوار غزه (به ویژه محور نتساریم و محور میدان الکویت) به سوی شرق جاده صلاح الدین عقب نشینی کرده و در منطقه‌ای نزدیک به مرز مستقر می‌شوند، در آنجا نیز تمامی تاسیسات و موقعیت‌های نظامی برچیده می‌شوند، بازگشت آوارگان به این منطقه در شمال نوار غزه نیز بدون حمل سلاح آزاد می‌شود و آزادی نقل و انتقال مردم در تمامی مناطق نوار غزه امکان پذیری می‌شود.
پ. از روز اول ورود حجم زیاد و کافی از کمک‌های بشر دوستانه و امداد رسانی و نیز سوخت (600 کامیون در روز که شامل 50 تانکر سوخت و اختصاص 300 کامیون به شمال) آغاز می‌شود باید سوخت لازم برای راه انداز نیروگاه تولید برق وارد و ماشین آلات لازم برای آوار برداری و بازسازی و نیز راه اندازی بیمارستان ها، مراکز درمانی و نانوایی‌های در تمامی مناطق نوار غزه وارد و در تمامی مراحل این امر ادامه پیدا کند.
  1.  مبادله اسرا و گروگان‌ها بین دو طرف:
ـ  در مرحله اول، حماس 33 گروگان اسرائیلی (زنده یا جسد) را از زنان (غیر نظامی و سرباز) و نوجوانان (زیر 19 سال غیر نظامی) و نیز سالخوردگان (بالای 50 سال) غیر نظامی، مجروح و بیمار آزاد در مقابل تعدادی از اسرای از زندان‌ها و بازداشتگاه‌های اسرائیلی به این ترتیب آزاد می‌شوند:
حماس تمامی گروگان‌های اسرائیلی زنده از زنان غیر نظامی و نوجوان زیر 19 سال غیر نظامی را آزاد و اسرائیل نیز در مقابل هر یک از آنها 30 نفر را براساس لیستی که حماس ارائه کرده و براساس اولویت بازداشت، آزاد می‌کند.
ـ  حماس سالخوردگان زنده بالای 50 سال، بیمار و مجروح غیر نظامی را آزاد و اسرائیل نیز در مقابل هر یک از آنها 30 اسیر براساس لیست حماس آزاد می‌کند.
ج. حماس تمامی نظامیان زن اسرائیلی در قید حیات را آزاد و اسرائیل هم در مقابل هر یک از آنها 50 اسیر از زندان‌های آزاد می‌کند.
در مقابل هر زن نظامی اسرائیل 30 محکوم به ابد و 20 اسیر دیگر که محکومیتی کمتر 15 سال دارند را براساس لیست ارائه شده توسط حماس آزاد می‌کند.
به استثنای لیستی که مورد توافق قرار گرفته، در حال حاضر حداقل 100 اسیر وجود دارند که باید در مرحله دوم از توافق در مورد آزادی آنها بحث و گفتگو کرد.
پیش نویس توافق احتمالی بین رژیم اسرائیل و حماس در غزه

دست کم 50 نفر از اسرایی که در مورد آزادی آنها توافق شده باید بعد از آزادی به خارج از (فلسطین اشغالی) یا به غزه تبعید شوند.
  1.  جدول زمان بندی مبادله اسرا و گروگان‌ها بین دو طرف در مرحله اول:
در روز اول از توافق حماس 3 اسیر غیر نظامی اسرائیل را آزاد می‌کند، در روز هفتم از توافق حماس چهار اسرائیلی غیر نظامی را آزاد می‌کند.
بعد از آن حماس هر هفت روز 3 اسیر اسرائیلی دیگر را آزاد می‌کند، اولویت با زنان غیر نظامی و نظامی است و ابتدا تمامی اسرای زنده آزاد و سپس نوبت به اجساد می‌رسد.
در هفته ششم، حماس تمامی اسرای غیر نظامی مشمول این مرحله را آزاد می‌کند و در مقابل اسرائیل تعداد مورد توافق از اسرای فلسطینی را از زندان‌های اسرائیل طبق لیست حماس آزاد می‌کند.
در روز هفتم از توافق حماس اطلاعات مربوط به تعداد ربوده دشگان اسرائیلی که در این مرحله آزاد می‌شوند را اعلام خواهد کرد.
ـ  در هفته ششم، بعد از آزادی هشام السید و اورا منگیستو که جزو 33 اسیر مورد توافق برای آزادی آنها در مرحله اول هستند، طرف اسرائیل 47 اسیر توافق شالیت که برای دومین بار بازداشت شده‌اند را آزاد می‌کند.
ـ در شرایطی که شمار ربوده شدگان زنده که قرار است آزاد شوند به 33 نفر نرسد، با اجسادی از همان دسته تکمیل می‌شوند، در مقابل اسرائیل در هفته ششم تمامی زنان و نوجوانان زیر 19 سال را که در نوار غزه بعد از 7 اکتبر 2023 دستگیر شدند را آزاد می‌کند.
ـ روند مبادله به میزان تعهد به بنود توافق بستگی دارد، از جمله توقف عملیات نظامی از سوی دو طرف و عقب نشینی نیروهای اسرائیل و بازگشت آوارگان و نیز ورود کمک‌های بشر دوستانه به نوار غزه.
  1. هیچ فلسطینی که آزاد می‌شود مجددا به همان اتهام سابقی که دستگیر شده بود، بازداشت نخواهد شد و طرف اسرائیل متعهد می‌شود هیچ فلسطینی را مجددا برای تکمیل دوره محکومیتش دوباره دستگیر نکند، از زندانیان فلسطینی آزاد شده هیچ تعهد یا سندی در مقابل آزادی دریافت نمی‌شود.
  2. ساز و کار مبادله ربوده شدگان و اسرا در مرحله اول که در بالا به آن اشاره شده است نمی‌تواند چارچوب و ساز و کاری برای مرحله دوم محسوب شود.
  3. در مدت زمانی حداکثر تا روز شانزدهم، مذاکرات غیر مستقیم بین دو طرف در رابطه با شروط اجرایی مرحله دوم این توافق آغاز می‌شود، این مذاکرات در بر گیرنده ساز کار مبادله اسرا دو طرف از جمله نظامیان و بقیه مردان است و باید به توافقی در رابطه با این مسئله تا قبل از پایان هفته پنجم از مرحله اول رسیده شود.
  4. سازمان ملل متحد و سازمان‌های بین المللی تابعه فعالیت‌های خود را در ارائه خدمات بشر دوستانه در تمامی مناطق نوار غزه انجام و در تمامی مراحل توافق این کار را ادامه می‌دهند.
  5. آغاز بازسازی زیر ساخت‌ها (برق، آب، فاضلات، ارتباطات و جاده ها) در تمامی مناطق نوار غزه آغاز و ماشین آلات لازم برای امداد رسانی و نیز آوار برداری در تمامی مراحل توافق اجازه ورود دارند.
  6. امکان ورود ادوات مورد نیاز برای ایجاد مراکز اسکان و اردوگاه آوارگانی که خانه‌های خود را طی جنگ از دست دادند، 60 هزار مسکن موقت (کاروان) و 200 هزار چادر فراهم می‌شود.
  7. بعد از آزادی تمامی نظامیان اسرائیل تعداد زیادی فلسطینیان مجروح امکان عبور از گذرگاه رفح را برای دریافت معالجات پزشکی پیدا خواهند کرد و شمار این افراد بیمار و مجروح افزوده شده و محدودیت‌های اعمال شده برای سفر از این گذرگاه و نیز عبور و مرورد کالا و انجام تجارت برداشته می‌شود.
  8. آغاز اجرای برنامه‌های لازم برای بازسازی فراگیر منازل و ساختمان‌ها و زیر ساخت‌های منهدم شده در جریان جنگ و اعطای خسارت به زیان دیدگان تحت نظر کشورهای و سازمان‌های مختلف از جمله مصر، قطر و سازمان ملل آغاز می‌شود.
  9. تمامی تدابیر در این مرحله از جمله توقف موقت عملیات نظامی از سوی دو طرف و امداد رسانی و تلاش برای تامین اماکن سکونت و عقب نشینی نیروها و موارد مشابه تا مرحله دوم ادامه یافته و تا زمان ادامه مذاکرات به قوت خود باقی خواهد ماند.
مرحله دوم (42 روزه)
  1. بازگشت آرامش مستدام توقف عملیات نظامی و تمامی فعالیت‌های خصمانه اعلام و پیش از آغاز مبادله گروگان‌ها و اسرا بین دو طرف وارد فاز اجرایی می‌شود، تمامی مردان اسرائیلی زنده باقی مانده (نظامی و غیر نظامی) در مقابل شماری از اسرای موجود در زندان‌ها و بازداشتگاه‌های اسرائیلی که مورد توافق قرار می‌گیرد و عقب نشینی کامل نیروهای اسرائیل از نوار غزه به انجام می‌رسد.
مرحله سوم (42 روزه)
  1. مبادله اجساد کشته‌ها که در اختیار دو طرف قرار دارد بعد از دسترسی به آنها و شناسایی انجام می‌شود.
  2. اجرای طرح بازسازی نوار غزه برای یک دوره 3 تا 5 ساله آغاز می‌شود، در این برنامه منازل، ساختمان‌های غیر نظامی و زیر ساخت‌های غیر نظامی بازسازی و به زیان دیدگان تحت نظر شماری از کشورها از جمله مصر، قطر و سازمان ملل خسارت پرداخت می‌شود.
  3. گشودن معابر و اجازه حرکت افراد و عبور کالاها داده می‌شود.
طرف‌های ضامن توافق:
قطر، مصر و ایالات متحده ضامنین اجرای این توافق هستند.



مهمترین عناوین
مهمترین عناوین سیاسی