کاراته در ۱۴۰۳؛ اعاده حیثیت در جامجهانی و حاشیههای مدیریتی
شناسه خبر: 129282 سرویس: ورزشی
فدراسیون کاراته در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ شاهد رویدادها و اتفاقات مدیریتی زیادی بود.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، فدراسیون کاراته یکی از فدراسیونهای ورزشی کشورمان بود که در سال 1403 تحولات و رویدادهای مهمی را تجربه کرد. هرچند شروع این سال برای فدراسیون کاراته آرام و بدون رویدادهای بزرگ بود، اما در نیمه دوم آن شاهد تغییرات چشمگیر و پرتنشی بودیم. از نایب قهرمانی تیم ملی در نخستین دوره مسابقات جامجهانی کاراته تا ابطال انتخابات اسفندماه 1402 و معرفی سرپرست جدید که باعث شد سال گذشته برای کاراته ایران پر از چالشها و دستاوردهای مهم بود.
برگزاری انتخابی و اردوی تیمهای ملی
پنج ماه اول سال 1403 برای فدراسیون کاراته روزهایی آرام و کمهیجان بود. در این مدت، تنها رویدادهای مهم برگزاری مسابقات انتخابی و اردوهای آمادهسازی برای رقابتهای قهرمانی آسیا و دیگر تورنمنتهای بینالمللی بودند. از مهمترین اتفاقات این ماهها عدم صدور روادید برای کاراتهکاهای کشورمان جهت حضور در رقابتهای لیگ جهانی مراکش و حضور تیم کاراته بانوان در تورنمنت روسیه بود.

قهرمانی امیدها و نایب قهرمانی ردههای پایه در آسیا
در رقابتهای کاراته ردههای پایه قهرمانی آسیا که از 2 شهریور ماه با حضور 559 کاراتهکا در مانیل فیلیپین آغاز شد، در مجموع رقابتهای رده سنی نوجوانان، جوانان و امید تیم کشورمان به عنوان نایب قهرمانی آسیا دست یافت. رقابتهایی که با درخشش در برخی ردههای سنی و عدم برآورده شدن توقعات در برخی دیگر ردههای سنی بود.
در مجموع مسابقات ردههای سنی نوجوانان و جوانان، تیم کشورمان با کسب 4 مدال طلا، 3 نقره و 5 برنز به مقام نایب قهرمان دست یافت. ژاپن مقتدرانه و با کسب 14 مدال طلا، یک نقره و 6 برنز بر سکوی اول ایستاد و تیم قزاقستان هم با 2 مدال طلا، 5 نقره و 4 برنز پس از تیم ایران در مکان سوم جای گرفت.
در رقابتهای رده سنی امید قهرمانی آسیا اما تیم کشورمان با 6 مدال طلا، یک نقره و سه دو برنز بالاتر از تیم قزاقستان و به مقام قهرمانی قاره کهن دست یافت. در این رقابتهای پسران کشورمان موفق به کسب 4 مدال طلا و یک برنز شدند و تیم دختران کشورمان نیز با 2 مدال طلا، یک نقره و یک برنز به کار خود پایان داد. یک مدال برنز نیز ملیکا عزتی در کاتای انفرادی بانوان کسب کرد.
در مجموع رقابتهای نیز تیم ژاپن با کسب 16 مدال طلا، یک نقره و 8 برنز به عنوان قهرمانی دست یافت. تیم کشورمان نیز با 10 مدال طلا، 4 نقره و 9 برنز به مقام نایب قهرمانی دست یافت و قزاقستان با 4 مدال طلا، 6 نقره و 4 برنز سوم شد.

نتایج ضعیف در رقابتهای قهرمانی آسیا
در اواخر شهریورماه، بیستمین دوره مسابقات کاراته قهرمانی آسیا در هانگژو چین برگزار شد.در این رقابتها به وضوح افول کاراته کشورمان مشخص شد و تیم کشورمان در جایگاه نازل ششمی آسیا ایستاد. رقابتهایی که بار دیگر تاثیر غیبت نمایندگان کشورمان در لیگهای جهانی را ثابت کرد و مشخص شد این عدم حضور در این رویدادها چه تاثیر منفی بزرگی در نتایج کاراته ایران داشته است.
در کاتای انفرادی و تیمی دختران و پسران نمایندگان کشورمان تنها موفق به کسب سه مدال برنز توسط فاطمه صادقی، تیم کاتای تیمی بانوان و تیم کاتای تیمی آقایان شدند. در کومیته بانوان نمایندگان کشورمان عملکرد ضعیفی داشتند و تنها با کسب 3 مدال برنز طراوت خاکسار، آتوسا گلشادنژاد و مبینا حیدری به کار خود پایان دادند.
در کومیته آقایان نیز توقع نتایجی بهتر وجود داشت، اما دستاوری بهتر از کسب یک مدال طلا، یک نقره و سه برنز کسب نشد. صالح اباذری تنها مدال طلای تیم کشورمان را کسب کرد. مهدی خدابخشی به مدال نقره رسید و بهمن عسگری، بهنام دهقانزاده و کومیته تیمی کشورمان نیز صاحب مدال برنز شدند.
قهرمانی ملیپوشان پاراتکواندو در آسیا
در کنار این چالشها، تیم پاراتکواندو ایران بار دیگر در سومین دور رقابتهای قهرمانی آسیا در هانگژو چین درخشید و با کسب 3 مدال طلا، یک نقره و یک برنز بر سکوی قهرمانی قاره کهن ایستاد.

جایگاه دوازدهمی در رقابتهای ردههای پایه قهرمانی جهان در سایه دو مدال دختران امید
سیزدهمین دوره رقابتهای کاراته نوجوانان، جوانان و امیدهای جهان از 18 مهرماه با حضور 1997 کاراتهکا از 113 کشور در ونیز ایتالیا برگزار شد. رقابتهایی که نحوه اعزام ملیپوشان کشورمان با حرف و حدیثهای بسیاری همراه بود و در نهایت از 34 فرصت اعزام ورزشکار تیم کشورمان با 17 کاراتهکا در مسابقات حاضر شد.
در پایان رقابتها نیز 15 نماینده کشورمان دست خالی مسابقات را ترک کردند و تنها فاطمه زهرا سعیدآبادی به مدال طلای وزن 55- کیلوگرم امیدهای دختران دست یافت و یلدا نقی بیرانوند نیز صاحب مدال برنز وزن 50- کیلوگرم امیدها شد.
نتایجی که باعث شد تا شاگردان ستاره موسوی در رده سنی امید دختران پس از تیم مصر که موفق به کسب یک مدال طلا و یک نقره شده بود، در جایگاه دوم قرار بگیرد، اما در مجموع رقابتهای سه رده سنی تیم کشورمان با همین دو مدال در جایگاه نازل دوازده دنیا قرار گرفت.
بحران انتخابات و سرپرستی صوفی
یکی از اتفاقات مهم فدراسیون کاراته در سال 1403، ابطال انتخابات اسفندماه 1402 و تغییرات مدیریتی بود. انتخابات سال 1402 فدراسیون کاراته که با حضور سیدحسن طباطبایی به عنوان تنها کاندیدا برگزار شده بود، پس از شکایت هومان عسگری و حکم دیوان عدالت اداری، ابطال شد. در پی این تصمیم، وزارت ورزش و جوانان، مزدا صوفی را به عنوان سرپرست فدراسیون کاراته منصوب کرد.
با این اتفاق، فدراسیون کاراته بار دیگر وارد دورهای جدید از بلاتکلیفی و تغییرات مدیریتی شد و همچنان در آغاز سال 1404 نیز هنوز خبری از ثبتنام انتخابات نیست.

اعاده حیثیت شاگردان هروی در جامجهانی
در 2 آذرماه، نخستین دوره مسابقات جامجهانی کاراته در اسپانیا برگزار شد. در این رویداد، تیم کومیته ایران پس از مدتی افول بار دیگر توانایی کاراته کشورمان را در سطح جهان با کسب عنوان نایب قهرمانی اثبات کرد. تیم کاتا آقایان و بانوان آذربایجان شرقی و تهران که موفق به کسب سهمیه حضور در این رقابتها شده بود با نتایج مشابه و شکست در مقابل ایتالیا در مرحله یکچهارم نهایی از دور مسابقات کنار رفت تا بار دیگر مشخص شود که کاتای ایران برای حضور در جمع مدعیان جهان راه درازی در پیش دارد.
اما داستان رقابتهای کومیته تیمی آقایان جدا بود و تیم کشورمان پس از ناکامی در مسابقات جهانی 2023 مجارستان و عنوان سومی بیستمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا بار دیگر در دنیا اعاده حیثیت کرد. تیم کشورمان مرحله گروهی این مسابقات را مقتدرانه آغاز کرد و با شکست تیمهای مقدونیه، کرواسی، ایتالیا و استرالیا گام به مرحله یکچهارم نهایی گذاشت.
در این مرحله تیم کشورمان به مصاف اسلواکی رفت و به راحتی از سد این تیم گذشت تا حریف ژاپن در مرحله نیمهنهایی شود. دیداری که تکرار دیدار شهریور ماه در نیمهنهایی رقابتهای قهرمانی آسیا بود. دیداری که با شکست 3 بر 2 تیم کشورمان و عدم راهیابی به فینال و در نهایت کسب عنوان سومی آسیا بود شاگردان هروی پس از شکست گذشته با قدرت در تاتامی حاضر شدند و در دیداری یک طرفه بار دیگر قدرت خود را به ژاپنیها اثبات کردند.
البته با صعود تیم کشورمان به دیدار نهایی به نظر ماموریت برای تیم جوان کشورمان به پایان رسید و ملیپوشان در مصاف با تیم مصر نایب قهرمان جهان در دیداری یک طرفه 3 بر صفر مغلوب شدند و به نوعی به عنوان نایب قهرمانی قناعت کردند.

حاشیههای استعفای هروی و تشکیل سازمان تیمهای ملی یک نفره
ساعاتی پس از نایب قهرمانی تیم کومیته کشورمان در نخستین دوره مسابقات جامجهانی کاراته، شهرام هروی سرمربی تیم ملی کاراته ایران در 5 آذر ماه با انتشار پستی در فضای مجازی از سمت خود استعفا داد. استعفایی که سرپرست فدراسیون کاراته در روزهای ابتدایی از عدم دریافت رسمی آن خبر داد و حتی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم از عدم قبول این استعفا صحبت کرد.
در بازگشت تیم ملی کشورمان و در شرایطی که انتظار میرفت این داستان مدیریت شود، اما به یک باره 17 آذر ماه سرپرست فدراسیون کاراته از پایان کار تمامی مربیان تیمهای ملی و احیای سازمان تیمهای ملی خبر داد. پس از یک ماه و دو روز انتظار برای احیای سازمان تیمهای ملی سرانجام مازیار فرید خمامی به عنوان سرپرست سازمان تیمهای ملی انتخاب کرد و در ادامه ساختار کمیته فنی نیز با انتخاب حبیبالله ناظریان تغییر کرد.
در شرایطی که جامعه کاراته در انتظار تغییرات سازمان تیمهای ملی و پر رنگ شدن نقش کمیته فنی بود، ابتدا سیدشهرام هروی به عنوان سرمربی تیم ملی انتخاب شد و در ادامه 12 بهمن ماه نیز پگاه زنگنه سرمربی تیم بانوان شد. انتصابی که البته با استعفای اشرف امینی سرپرست نایب رئیسی فدراسیون کاراته تنها 57 روز پس از قبول مسئولیت در فدراسیون کاراته همراه شد.
موضوعاتی که در مدت کوتاه مشخص کرد که سازمان تیمهای ملی کاراته نه تنها احیا نشده است، بلکه تصمیمات یک نفره آن با همراهی سرپرست فدراسیون حاشیههایی نیز برای فدراسیون ایجاد کرده است.

سوال مهم جامعه کاراته؛ صوفی قصد ماندن دارد؟
پس از گذشت 5 ماه و چند روز از سرپرستی مزدا صوفی شبهاتی در خصوص تمایل او برای ماندن در فدراسیون کاراته و حضور در انتخابات این فدراسیون ایجاد شده است. این شائبه زمانی بیشتر رنگ واقعیت به خود میگیرد که همچنان هیچ خبری از تاریخ ثبتنام کاندیداها برای حضور در انتخابات نیست و هیچ علائمی نیز از زمان برگزاری کمیسیونهای این فدراسیون دیده نمیشود.
از طرفی تصمیمات مدیریتی و اظهارات سرپرست فدراسیون کاراته نیز در این مدت بر داغ شدن این موضوع دامن زده است. انتصاب 14 حکم طبق اخبار منتشر شده در سایت فدراسیون کاراته در مدت 156 روز نیز این موضوع را که چشم انداز سرپرست فدراسیون فراتر از سرپرستی است را تقویت میکند. ضمن اینکه اظهارات و مصاحبههای سرپرست فدراسیون کاراته بیشتر از اینکه نشان دهنده قصد او برای مهیا کردن فضای انتخابات باشد، در جهت نقد شرایط گذشته فدراسیون گذشته و بزرگنمایی عملکرد خودش نیز نشانههای دیگر از این موضوع را نشان میدهد. اظهارات و اقداماتی که به طور معمول خلاف رویه سرپرستی در فدراسیونهای ورزشی است و از طرفی با تصمیم صریح مسئولان وزارت ورزش برای حضور سرپرستها در انتخابات نیز منافات دارد.
باید دید در شرایطی که کاراته در سال آینده رویدادهای بسیار مهمی را در پیش دارد و این رشته نقش مهمی در ورزش کشورمان ایفا میکند، چه زمانی قرار است از بلاتکلیفی خارج شود. موضوعی که نیازمند تدبیر وزارت ورزش و جوانان در اعلام هر چه سریعتر تاریخ انتخابات است و مهیا کردن شرایط برای برگزاری انتخابات عادلانه است.
